Jonathan Fryxelius - Utvecklare på Soleil

2018-10-02

Jonathan gör världen lite roligare och lite mer lättförståelig

Jonathan är en av få som på riktigt kan kalla sig mångsysslare, men även ”underhållare” är en beskrivning som passar. Han bygger och säljer brädspel, är cirkusartist, föreläser om vetenskap och tro och jobbar som utvecklare. Bara det är imponerande, men dessutom är han rankad fyra i världen inom ett av dessa områden.

Detta är Jonathan

Jonathan jobbar 60 procent på Soleil och 40 procent i sitt företag FryxGames som han driver tillsammans med sina syskon sedan 2011. De bygger och säljer brädspel och har till och med slagit sig in i världseliten med sitt spel Terraforming Mars. Spelet, som går ut på att förändra Mars så att det blir likt jorden, är rankat som världens fjärde bästa brädspel och har tryckts på nästan 20 språk.

Och det räcker inte med det. Jonathan har bokstavligen talat många bollar i luften på samma gång. Han är nämligen cirkusartist i teatergruppen Mimulus och brukar visa upp sina konster inom jonglering, akrobatik och eldslukning. Ibland föreläser han även inom vetenskap och tro på skolor och i församlingar.

Vetenskap och tro är inte motsatser, menar Jonathan, utan de är snarare beroende av varandra. Det är ett budskap han gärna vill sprida. Med alla dessa jobb blir det inte så mycket fritid över, men för att koppla av någon gång emellanåt skriver Jonathan gärna analogier och dikter eller startar ambitiösa programmeringsprojekt som aldrig blir helt klara.

Värt att nämna är också att Jonathan har 15 syskon. Att umgås och samsas med andra är därför givet för honom och förmodligen är det syskonskaran som lärt honom att kommunicera som ett proffs.

Erfarenhet och arbetsuppgifter

Jonathan lärde sig att programmera redan vid nio års ålder. Senare i livet utbildade han sig till IT-designer. Hos oss på Soleil är han främst ansvarig för first line support, men jobbar också som utvecklare. Eftersom han har en pedagogisk ådra passar det honom bra att vara bryggan mellan kunder och utvecklare.

Han kommunicerar med kunderna om deras önskemål och behov, rättar buggar och tar hand om förbättringsförslag. Det handlar mycket om att formulera bra svar och ge kunderna information på en nivå som de kan ta till sig.

Jonathan tipsar

Jonathan, som är framgångsrik när det gäller att kommunicera har ett tips, som är enkelt men aldrig kan överskattas. För att kunna övertyga någon så behöver du förstå den personen. Du måste helt enkelt förstå den personens perspektiv för att kunna förklara. Nyckeln till förändring är alltså att skapa förståelse.