2017-11-29

Den digitala arbetsplatsen

digital workplace summit

Under förra veckan hade jag förmånen att få delta vid Digital Workplace Summit som anordnades i Stockholm. Ett event som satte fokus på den digitala arbetsplatsen. Det var en inspirerande dag fullspäckad med intressanta föreläsningar och spännande diskussioner. Och tvärtom mot vad man kanske kan tro så var det inte tekniken som stod i centrum under dagen – utan snarare människor.

Vad menas med den digitala arbetsplatsen?

Vad betyder då den digitala arbetsplatsen? Svaret på den frågan varierar säkerligen en del beroende på vem man frågar men här på Soleil har vi valt att definiera det som ett samlingsnamn för alla de digitala verktyg och system som används i arbetet. Med andra ord handlar det om den digitala motsvarigheten till den fysiska arbetsplatsen, något som blir viktigare och viktigare och i takt med allt mer arbete bedrivs digitalt.

Varför satsa på den digitala arbetsplatsen?

Många yrkesgrupper tillbringar i det närmsta hela sin arbetsdag framför en skärm, dvs. i den digitala arbetsplatsen. Det är därför ofrånkomligt att den digitala arbetsplatsen har kommit att utgöra en ständigt mer betydande del av arbetsmiljön. Hur den digitala arbetsplatsen är utformad och fungerar kan påverka allt från effektivitet och produktivitet till samarbete, stressnivåer och trivsel. Det räcker inte längre med att ha ett trevligt kontor när vi tillbringar så stor del av dagarna i olika digitala system.

Samtidigt som den digitala aspekten av arbetsmiljön hela tiden blir viktigare så ökar även förväntningarna på de system och verktyg man använder i arbetet. Många är vana vid en hög grad av digitalisering i privatlivet och förväntar sig därför lika bra tjänster och stöd i arbetslivet.

Att satsa på intern digitalisering i företag ska alltså inte bara ses som initiativ för att automatisera och effektivisera. Det handlar lika mycket om att förbättra den digitala arbetsmiljön för att därigenom få nöjdare medarbetare och dessutom förbättra sitt varumärke som arbetsgivare.

Vad krävs för att lyckas med den digitala arbetsplatsen?

I mitt förra blogginlägg skrev jag en del om att det ofta är tekniken som får stå i centrum för utvecklingsprojekt, trots att den tekniska utvecklingen bara är en del av flera av förändringen. Det resonemanget var också ett genomgående tema vid flera av föreläsningarna vid förra veckans event. Införandet är en minst lika viktig fas i ett projekt som genomförandet.

Även om förändringar av den digitala arbetsplatsen görs för att förbättra för medarbetarna så kräver förändringarna mycket av personalen och av hela organisationen. Det krävs förändringar i kulturen, i arbetssätt och i beteenden. Och för att lyckas med det krävs bra ledarskap och aktivt arbete med förändringsledning och förankring.

Läs gärna mitt förra blogginlägg Maximera effekterna av ditt utvecklingsprojekt - utveckla både verksamhet och system

Catharina Carlsson

Verksamhetsutvecklare & Förstudieledare
Catharina är verksamhetsutvecklaren som brinner för att skapa helhetslösningar där arbetssätt och teknikstöd kompletterar varandra.

SENASTE BLOGGINLÄGGEN

Personliga sökträffar på intranätet? Ja,...

2020-01-24

Personliga sökträffar på intranätet? Ja,...

Hur ofta går du till sidan två på Google? Gissningsvis väldigt sällan. Och ...

Läs mer
Användarupplevelse anpassad utifrån situ...

2020-01-09

Användarupplevelse anpassad utifrån situ...

Visst skulle det vara toppen att kunna anpassa innehåll för besökare på en ...

Läs mer
Få mer gjort och stressa mindre på den d...

2019-12-03

Få mer gjort och stressa mindre på den d...

Smarta digitala lösningar gör det möjligt för många att arbeta var som hels...

Läs mer
Kontaktperson

Catharina Carlsson

Verksamhetsutvecklare & Förstudieledare
+46 72 073 03 04

Kontakta mig

Tack för ditt mail!

Tack för ditt mail! Vi kommer kontakta dig så snart som möjligt.

Öppna produktblad

×
Något gick fel, prova igen.